skincare

Ce sunt punctele negre și cum scăpăm de ele

punctele negre

Punctele negre sunt o problemă comună, cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată. Și, de cele mai multe ori, soluția perfectă părea să le stoarcem. Dar asta e doar o rezolvare de moment, la care eu încă încerc să nu mai apelez. Știu că e greu, pentru că e tentant să scapi de monstruleț pe moment. Dar nu o să ne aducă prea multe beneficii pe termen lung. Pe lângă cicatricea care o să rămână în locul punctului, se pot forma coșuri dureroase sub piele.

Punctele negre sunt acele puncte în relief, de culoare neagră sau maro închis. Acestea pot apărea pe față și pe corp. Da, le poți găsi nu doar pe nas sau bărbie, ci și pe spate, piept, gât sau brațe. Ele se formează din cauza foliculilor de păr, care se înfundă. Fiecare folicul conține un fir de  păr și o glandă sebacee, care produce ulei. Acest ulei, numit sebum, ne menține pielea moale și hidratată. Celulele moarte ale pielii și uleiurile se colectează în deschiderea către folicul și așa apar punctele negre. Sunt, de fapt, o formă ușoară de acnee, care poate apărea local sau pe o porțiune mai extinsă.

Îndepărtarea punctelor negre

Pentru că aceste puncte negre sunt inestetice, normal că ne dorim să scăpăm de ele cât mai repede. Și nu este o soluție să le acoperim cu machiaj. Ele provoacă de fapt acel aspect în relief pe nas, de exemplu. Când încercăm să le ascundem cu fond de ten, parcă devin și mai vizibile. Așa că e nevoie de metode care să ne ajute să le îndepărtăm. Bineînțeles și de o rutină complexă, care să le prevină.

produse împotriva punctelor negre

Cea mai bună metodă de a le îndepărta sunt tratamentele faciale de curățare. Acolo, porii sunt deschiși, iar cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete sunt extrase impuritățile din interiorul lor. Eu am încercat un astfel de tratament la Nomasvello, după care mi-am simțit tenul mai curat și mai fin. Nu am avut prea multe puncte negre, lucru remarcat și de domnișoara care mi-a curățat tenul. Dar chiar și așa am simțit o diferență. Rezultatele s-au văzut, bineînțeles, și la modul în care sunt absorbite produsele de skincare în piele. Și la aspectul machiajului. Pentru rezultate optime, mi s-a recomandat să repet tratamentul o dată pe lună. Acest lucru se stabilește în funcție de specificul tenului. Mai multe detalii despre acest tratament puteți găsi pe pagina lor. 

Benzile pentru puncte negre

O altă metodă, la care eu nu am mai apelat în ultimul timp, sunt benzile pentru extragerea punctelor negre. Acestea vin, de obicei, în seturi și se aplică exact în zonele în care ai nevoie. Există atât benzi cu forma clasică, potrivite pentru nas, dar și cu forme specifice. Acestea se potrivesc pe bărbie sau frunte. Cele care mi s-au părut mie cele mai eficiente erau de la TonyMoly. Totuși, nu eram prea mulțumită, pentru că mi se părea că îndepărtează foarte puține puncte. Pot fi potrivite pentru persoanele care se confruntă cu un număr mai mare de puncte negre. Eu le văd ca soluție între ședințele de tratament.

Metode alternative de îndepărtare a punctelor negre

Există și alte metode de a scăpa de aceste puncte nedorite, cum ar fi măștile negre. Sau tot felul de ustensile care te ajută să le extragi. Personal, nu sunt fana lor pentru că măștile acelea sunt aproape întotdeauna pline de alcool, care îți va deshidrata fața. Drept urmare, va produce și mai mult sebum, care să compenseze senzația de uscat. Și ne vom învârti în cerc, practic. Cu ustensilele pentru extragerea punctelor negre nu sunt de acord, pentru că tocmai încerc să scap de acest obicei. Unul foarte dăunător, din punctul meu de vedere.

produse de curățare

Prevenirea punctelor negre

La fel ca în cazul oricărei probleme, prevenția este cea mai importantă. Odată cu tratamentul de la Nomasvello mi-a fost confirmat faptul că o rutină potrivită de skincare este cel mai bun tratament împotriva punctelor negre. Sigur că ele vor mai apărea, mai ales în cazul tenului mixt, cum este și al meu. Se întâmplă uneori și să nu îndepărtăm perfect machiajul de pe ten. Sau să existe schimbări hormonale, care determină formarea de noi puncte negre. Dar folosirea regulată a produselor specifice face o mare diferență.

Combinația care a funcționat cel mai bine pentru mine este cea între Acid Salicilic, Niacinamide și Acid Hialuronic. În primul rând, curăț și exfoliez ușor tenul cu Acidul. Apoi reduc secreția de sebum cu ajutorul Niacinamidelor și hidratez totul foarte bine cu Acid Hialuronic. De când am introdus ultimul produs, mi-am schimbat puțin rutina de îngrijire, dar nu e radical diferită. Rutina anterioară de îngrijire pentru dimineață poate fi citită aici, iar cea de seară aici. Am vorbit mai multe și despre primele două ingrediente în parte. Postarea despre Acid Salicilic poate fi văzută aici, iar cea despre Niacinamide aici.

Schimbări în rutina de îngrijire

Ce am schimbat acum în rutină este ordinea în care le aplic. Astfel, în prima seară aplic serul cu Niacinamide, iar în cea de-a doua serul cu Acid Salicilic. În a treia seară revin cu produsul cu Niacinamide, după acești pași urmând să iau pauză o zi. După ziua de pauză, reiau aplicarea produselor exact în aceeași ordine. 

Pentru că în perioada asta mi-am simțit tenul mai uscat, am introdus în fiecare seară un ser cu Acid Hialuronic. Îl aplic întotdeauna după serul cu Niacinamide sau Acid Salicilic și pulverizez înainte apă termală, ca tenul să fie umed. Astfel, serul nu absoarbe apa din straturile profunde ale pielii și ajută într-adevăr la hidratare. La final, sigilez totul cu o cremă hrănitoare. Cea pe care o folosesc acum este de la Clinique, iar în acest articol am povestit mai multe despre ea. 

produse impotriva punctelor negre

Concluzii

Aceasta este rutina mea de îngrijire, care mă ajută să previn punctele negre. Totuși, ea trebuie completată cu metode care să ajute la extragerea celor care se formează. Urmând acești pași, am observat că produsele intră mai bine în ten, iar machiajul arată și rezistă mult mai bine. 

Sunt curioasă dacă voi aveți probleme cu aceste puncte negre, iar dacă da, cum le îndepărtați. 

Pupici

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply